Pages

sobota, 4 października 2014

Pieczone ziemniaczki a'la frytki

Jako dodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę często robię pieczone ziemniaczki. Moje dzieciaki je uwielbiają. Są pyszne i chrupiące jak frytki ale dużo zdrowsze, bo bez morza oleju.


2 1/2 kg zimniaków
4 łyżki oleju

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grube podłużne kawałki. Rzucamy je na gorącą wodę i gotujemy 4-5 minut. Odsączamy na durszlaku. Wsypujemy z powrotem do garnka i polewamy je olejem. Potrząsamy garnkiem, aby wszystkie ziemniaczki oblepiły się olejem i wrzucamy na gorącą blachę ( wcześniej nagrzewamy ją w piekarniku). Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Takie zrobiłam wczoraj. Fajny pomysł. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się przydał ten pomysł. Pozdrowionka i buziaki.

    OdpowiedzUsuń