Pages

środa, 27 listopada 2013

Gwiazda drożdżowa z nutellą


Niedawno w necie widziałam super pomysł na wypiek drożdżowy - w kształcie gwiazdki. Zdjęcie było z włoskiej strony i nie było przepisu, ale przecież chodzi o pomysł. Wykorzystałam swoje ciasto drożdżowe i zrobiłam to cudeńko mojej rodzince do popołudniowej kawki. Wszyscy byli zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem.


ciasto drożdżowe:

1/2kg maki
5 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1  szklanka ciepłego mleka
1 jajko do posmarowania
nutella


* ponieważ pojawiły się komentarze, że w przepisie jest za dużo mleka,  przeanalizowałam go jeszcze raz i zrobiłam ciasto. Przyznaje się! Za dużo mleka. Trzeba dać jedną szklankę, może ciut więcej  więc poprawiam przepis i przepraszam wszystkich, których naraziłam na straty składników. Wybaczcie.

Z drożdży i niewielkiej ilości mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Po podwojeniu objętości wyrabiamy jeszcze raz i wałkujemy na trzy, równe  placki.



smarujemy jeden placek nutellą....






zakrywamy drugim i znowu smarujemy i na to ostatni placek. Sklejamy brzegi dociskając je widelcem...


Kroimy na 16 części, zostawiając w środku nie do końca nacięte kółeczko...



wywijamy po dwa ramiona na zewnątrz ( 2 obroty) i sklejamy na końcu..


 postępujemy tak, aż utworzy się gwiazdeczka...


smarujemy ją rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Toż to cudo:-) Ferie coraz bliżej hhhmmm M.A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna gwiazda, akurat na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki.. właśnie myślałam, żeby zrobić takie w prezencie przyjaciołom na święta..

    OdpowiedzUsuń
  4. ile zuzylas nutelli to stworzenia tego cudemka? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Około 6 łyżek Nutelii, ale myślę, że jest tu duża dowolność - dlatego nie podawałam ile. Każdy da tyle ile lubi....

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne efektowne ciasto, zapisuje przepis i jutro go zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że Ci się Justynko spodobało. Na pewno wyjdzie znakomicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękujemy za świetny przepis... już zaczyna krążyć po Internecie i na Facebook :)
    w sobotę piekłam i wrzuciłam na facebook z linkiem do Pani strony a w niedzielę koleżanki zaczęły piec, niestety nie wyszło nam tak pięknie z wylądu jak Pani, ale smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. 1 szklanka mleka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Co do ilości mleka, to ja zrobiłam z dwóch szklanek, ciasto wtedy jest miękkie i może trochę trudniejsze w obróbce, ale dużo smaczniejsze. Jednak jak kto lubi, można zmniejszyć ilość i ciasto będzie bardziej zwarte.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje bardzo, za podziękowania z 17 marca - dopiero teraz je zobaczyłam - ale wstyd! Cieszę się i mam nadzieję, że moje przepisy się przydają. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super :/ zrobilam wszystko bardzo dokladnie jak w przepisie i jak dolalam 2 szklanki mleka to wyszla mu zupa drozdzowa. I wszystko do kibla wylac musze...nawet maka nie pomaga ;((((

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysl! Wlasnie zrobilam;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam nadzieję, że wszystko wyszło jak trzeba. Pozdrawiam i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam wszystko według przepisu, ale użyłam drożdży instant. Ciasto wyszło mi trochę lejące i ciężkie do uformowania...

    OdpowiedzUsuń